< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

28 februari 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht.

Maart is een drukke maand in de literaire kalender! Dit heeft vooral te maken met de 80ste Boekenweek, die op 6 maart wordt afgetrapt door de traditionele Boekenbal, en loopt tot de 15e. Thema is ‘waanzin’, onder het motto ‘te gek voor woorden’. Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk, Pieter Steinz het Boekenweekessay. Veel evenementen staan stil bij het thema van dit jaar. Zo gaat op 7 maart filosoof Wouter Kusters (Filosofie van de Waanzin) in boekhandel Scheltema in gesprek met Myrthe van der Meer. Zij schreef Up over haar ervaringen in een psychiatrische afdeling. Dit jaar vindt ook weer het Brokkenbal plaats. Op 11 maart verzamelt Corrie van Binsbergen muzikanten en auteurs, waaronder Griet op de Beeck en Ellen Deckwitz, en zet ze een verrassende, muzikale avond op. Spui 25 staat op 12 maart stil bij Poëzie en Waanzin. Tijdens deze lezing zullen vier geesteswetenschappers samen met het publiek gedichten analyseren. Er is ook weer een Boekenbal voor lezers, zodat het ‘gewone’ publiek ook kan genieten van de feestelijkheden van de Boekenweek. Op 14 maart worden Dimitri Verhulst, Kamagurka en DBC Pierre geïnterviewd en dragen voor uit hun werk. Daarnaast zijn er tal van schrijvers aanwezig in het drukke programma. Tot slot kun je een reis naar IJsland winnen. Hoe? Doe mee aan de Boekenweekschrijfwedstrijd en je krijgt de kans een bijzondere reis te maken met Ronald Giphart.

In maart vindt nog een leuk, literair festival plaats. Tussen 4 en 8 maart staat De Balie tijdens het Logosfestival in het teken van het gesproken woord. Het programma heeft voor iedereen wat – van jong tot oud, boekenwurm tot zomerlezer. Een kleine selectie: het festival wordt geopend met een gesprek tussen Man Booker-winnaar DBC Pierre en Simone van Saarloos; op 6 maart vertellen rappers Sef, Sticks en Akwasi over hun favoriete jeugdboek en op 7 maart wordt er tijdens ‘theater van de voordracht’ op zoek gegaan naar wat toespraken historisch maakt. Op 2 maart is er een interessante lezing in Spui 25 over engagement in hedendaagse film en literatuur. Hoe zijn schrijvers als Dave Eggers en Jonathan Safran Foer bezig met de problemen van tegenwoordig? Op 3 maart staat vertalen centraal tijdens Vertaalslag. Thema is ‘de vertaler als criticus, de criticus als vertaler’ en er worden ook prijzen uitgereikt voor beste en slechtste vertaling. De dag erna strijkt Wim Brands in de Tolhuistuin neer om te vertellen over zijn nieuwe bloemlezing De Lijst van Brands. Hij verzamelde de zestig beste schrijvers die dit millennium zijn gedebuteerd. Enkelen daarvan zijn aanwezig en zullen voordragen uit hun werk.

Ook op 4 maart wordt Philip Huff in Nijmegen aan de tand gevoeld tijdens Boek op de Bank. De dag daarna gaan Gustaaf Peek en Deense schrijver Jens Christian Grøndahl in gesprek over lust en liefde in de literatuur tijdens Writers Unlimited: The Series. Op 6 maart vindt er nog een literair gesprek plaats in Den Haag: Abdelkader Benali presenteert Literatuur Late Night, deze keer met Auke Hulst en Kees ’t Hart. Op 11 maart vindt Noorderwoord plaats. Christine Otten presenteert een toegankelijk literatuurprogramma met deze editie cabaretier Erik van Muiswinkel en schrijver Walter van den Berg. Kortom: je hoeft je zeker niet te vervelen, want er zijn genoeg waanzinnige evenementen te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.