Literaire agenda – uitgelicht

29 mei 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. Het begin van juni zit boordevol literaire evenementen om de zomer goed te starten.

Op 2 juni is er een lezing in Spui 25 over een van de literaire trends van het moment: vader/dochter-schrijversduo’s. Jet & Pieter Steinz, Sanne & Jan Terlouw en Laura & Simon Burgers vertellen over hun samenwerking. Hoe is het tot stand gekomen? Wordt hun band hechter? Diezelfde avond is er in de Rode Hoed een feest voor een bijzonder crowdfunding project. Adopteer een vrouw uit de twintigste eeuw en maak het boek 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw mogelijk. Niña Weijers, Dione de Graaff en Hadassah de Boer geven het goede voorbeeld en vertellen over een vrouw die hun inspireert. Er is ook muziek van DJ Isis.

Op 4 juni vindt het Boek op de Bank Festival 2015 plaats. De Nijmeegse binnenstad wordt omgetoverd tot een literair paradijs met een programma vol topauteurs. Te gast zijn onder meer Auke Hulst, Griet op de Beeck, Maartje Wortel en Jaap Robben. Er is ook een verrassende randprogrammering met een literair hotel vol huiskameroptredens en een columnistenpodium. Op 5 juni is de voorlopig laatste editie van Schrijvers uit Oost waar schrijvers vertellen over hoe het stadsdeel Oost hun inspireert. Judith Koelemeijer presenteert een nieuw verhaal en Henk Hofstede heeft ter gelegenheid van deze avond een lied geschreven.

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Frans Kellendonk overleed. Wie is deze mysterieuze auteur? De jongste generatie schrijvers hebben hem niet meer mee kunnen maken, maar toch hij heeft hun werk beïnvloed. Thomas Heerma van Voss, Merijn de Boer en Ariane Schluter schreven ieder een brief een Kellendonk, op zondagmiddag 7 juni presenteren ze het resultaat in de Tolhuistuin tijdens Brieven aan Kellendonk – The Next Generation.

Op 9 juni start het bijzondere Poetry International Festival in Rotterdam. Ervaren en jonge dichters vanuit heel de wereld laten het publiek kennismaken met poëzie. De lijst van aanwezige dichters is indrukwekkend met onder meer Hester Knibbe (winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015), Peter Verhelst, Kenneth Goldsmith en Yanko González. De dichters zullen hun werk voordragen en geïnterviewd worden tijdens een breed programma. Tot slot, komt nog een befaamde buitenlandse auteur naar Nederland: de Italiaanse Paolo Giordano, bekend van De Eenzaamheid van Priemgetallen. Maar hij komt in Amsterdam niet vertellen over zijn eigen werk, De Bezige Bij heeft hem uitgenodigd ter gelegenheid van het zeventig jaar verschijnen van Italiaanse fictie bij de uitgeverij. Hij zal vertellen over de klassieker De Mooie Zomer van Cesare Pavese. De buitenlandse bestsellerauteurs kunnen maar niet wegblijven uit Nederland – gelukkig maar.

Alle details vind je terug in onze volledige agenda.

Is er een fantastisch literaire evenement dat opgenomen moet worden in onze agenda? Stuur een mailtje naar michelle@loodmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.