< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

14 februari 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht.

De laatste helft van februari is wat korter dan tijdens de rest van het jaar, maar desondanks kun je je literaire agenda aardig vullen. Op 14 februari is de Week van het Korte Verhaal begonnen, verschillende evenementen staan dan in het teken van korte literaire pareltjes. Zo is er op 17 februari een speciale editie van Uitgelezen Verhalen, waar literatuur theater ontmoet. Onder meer Aus Greidanus jr. en Marcel Faber dragen verhalen voor. Ook BorderKitchen staat die avond in het teken van het korte verhaal. Maarten Dessing interviewt de Ierse korte verhalenschrijvers Colin Barrett en Kevin Barry. Op de 17e vindt ook de nieuwste lezing plaats in de reeks Wàt, oud? Deze editie zijn Sonja Barend en choreograaf Hans van Manen te gast. Daarnaast is die avond de Tekstsmederij weer in het Bellevue.

Op 20 februari organiseert Perdu de Avond van het Essay, waar vier auteurs hun favorieten bespreken. Klassiekers van Barthes, Benjamin en Adorno komen aan bod. Diezelfde avond staat boekhandel Savannah Bay in het teken van het korte verhaal. Sanneke van Hassel introduceert het werk van Manon Uphoff, Uphoff geeft dan een lezing over het werk van Hassel. Op 21 februari kun je je literaire kennis testen tijdens Tastoes Grote Literatuurquiz. Shira Keller en Jan van Mersbergen zullen naderhand worden geïnterviewd en lichten hun favoriete (en minder favoriete) boeken toe. Op 27 februari staat Scheltema boekhandel in het teken van het Oosten. Saïda en Abdelkader Benali maken gerechten klaar, terwijl de rest van de avond er verschillende optredens zijn. Op 28 februari vindt de ‘andere slam’ plaats, namelijk de Dobbelslam 2015. Terwijl er tijdens het NK Poetry Slam getwist kon worden over de smaak van de jury, zorgt hier de dobbelsteen ervoor dat elke dichter even veel kans heeft om te winnen. Kortom: pak de agenda erbij en begin maar met plannen.

Voor alle details, kijk in onze volledige agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.