< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

30 januari 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht.

Februari zit weer vol met interessante literaire evenementen. Op de eerste dag van de maand vindt het Schwobfest plaats. Tien uitgeverijen presenteren hun favoriete klassiekers die later ook in de boekhandels te vinden zijn. Toegang is gratis. Op 2 februari start een reeks lezingen naar aanleiding van de Arnon Grunberg tentoonstelling in Bijzondere Collecties. Irene Zwiep vertelt over de nieuwe Bijbelvertaling uit 2005, op 9 februari neemt Stefan Besser een kijkje naar de ‘gestoorde’ vertellers van Grunberg. Deze maand is ook de maand van het Stukafest. In steden door het hele land worden studentenkamers omgetoverd tot minipodia. De eerste editie is op 3 februari in Nijmegen, later in de maand vindt dit festival ook plaats in onder meer Amsterdam, Utrecht en Groningen. De Poëzieweek loopt ten einde met op 4 februari het feestelijk hoogtepunt: het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg. De volgende bal staat alweer een paar dagen later op de planning. Op 7 februari staat namelijk De Balie in het teken van het Debutantenbal. Er is een boordevol programma, zo vertellen Herman Koch en Manon Uphoff over hun ervaringen als debutant en kun je advies inwinnen bij redacteuren en critici.

Op 8 februari interviewt Arjan Peters Adriaan van Dis tijdens Volkskrant op zondag. Op maandag 9 februari een interessante lezing bij Spui 25: in State of the Translation vraagt vertaalwetenschapper Maarten Steenmeijer zich af hoe het staat met vertalingen in Nederland na een paar beruchte publicaties. Op 10 februari is een nieuwe editie van Bijlmer Boekt! met onder andere Quinsy Gario en Murth Mossel. Voor wie de Bijlmer te ver weg vindt, pendelt een heuse ‘Bijlmerbus’ op en neer vanaf het Leidseplein. De week voor Valentijnsdag staat ook in het teken van de liefde. Op 12 februari kijkt filosoof Emma de Vries naar de toekomst van liefdesbrieven in de lezing Brievenliefde in Tindertijden. Op 14 februari belichten literaire koppels de spannendste relaties in de literatuur tijdens Geliefden in de Letteren. Kortom: er zijn genoeg evenementen om je literaire hart sneller te laten kloppen.

Alle details kun je terugvinden in onze volledige agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.