< Terug

Literaire agenda – uitgelicht

13 februari 2016

Het is nog steeds februari en het weer is nog steeds grijs – helaas. Maar er is genoeg om je literaire nieuwsgierigheid te voeden. Omdat februari maar liefst een dag korter is dan de andere maanden, heb je wellicht geen tijd om rustig te bekijken wat er allemaal op de literaire agenda staat, daarom doet Lood dat voor je.

De tweede helft van februari staat in het teken van kort verhalen. Die worden, volgens sommigen, namelijk ondergewaardeerd in Nederland. Dit onrecht moet gestopt worden en daarom is dit jaar weer een Week van het Korte Verhaal georganiseerd. Nu kun je meedoen aan deze week door een kort verhaal te lezen (wij hebben tips), maar je kunt ook publiekelijk je liefde voor kort verhalen tonen. Bijvoorbeeld tijdens de Avond van het Korte Verhaal, op 19 februari in boekhandel Pantheon. Ook goed als je nog niet zo bekend bent met het genre kort verhaal: onder meer Thomas Heerma van Voss, Eva Kelder en Joubert Pignon laten je ermee kennismaken.

Een ander soort kort verhaal is een biecht. Met al die romantiek die in de lucht hangt, wellicht door Valentijnsdag, is een liefdesbiecht een treffende combinatie. Wil je een avond luisteren naar wat andere opbiechten over hun grootste liefde(s)? Je bent niet alleen en kunt in gezelschap hiervan genieten op 13 februari tijdens de nacht van de Liefdesbiecht. (Je kunt ook een liefdesbiecht achterlaten mocht je daar behoefte aan hebben…) Heb je niet zo veel met romantiek, dan hebben we die dag een ander evenement voor je. Tijdens Lekker Letterlijk kun je van prachtige korte literaire optredens genieten. Er is eten en toegang is gratis: een uitstekende besteding van je middag, vinden wij.

Toch is het kort verhaal niet het enige en er is genoeg te beleven voor wie zijn tanden wil zetten in langere stukken. Twee bijzondere vrouwen vertellen bijvoorbeeld over hun recente (niet korte) roman. Op 16 februari is Connie Palmen te gast tijdens een editie van Bijlmer Boekt, waar ze in gesprek zal gaan met presentator Christine Otten. De literatuur wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s. Op 18 februari is auteur Nell Zink te gast tijdens BorderKitchen. Op aanraden van Jonathan Franzen publiceerde ze verschillende romans die een ongekend succes werden. Persis Bekkering interviewt de enigmatische Zink.

Is je boekenkast gevuld met tientallen literaire klassiekers? Dan heb je deze maand geluk. Je kunt op 18 februari in Groningen meer leren over Dode Zielen tijdens de lezingenreeks Spraakmakende Boeken. Dit meesterwerk van Nikolaj Gogol wordt uitgelicht door universitair docent Sander Brouwer. Wil je kennis maken met nieuwe klassiekers? Literair tijdschrift Terras presenteert op 19 februari een nieuwe editie vol (vertaalde) literatuur. Deze editie heeft als thema Brussel, met de mysterieuze ondertitel ‘De stad is een misverstand’, en onderzoekt wat de Belgische hoofdstad zo eigen maakt.

Kortom, je hebt niets te verliezen: pak je agenda erbij voordat de maand alweer om is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.