Literaire agenda – uitgelicht

14 april 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht. April loopt ten einde, de dagen worden langer en warmer.

De lezingenreeks Wàt, oud? gaat verder in de Rode Hoed. Wim Brands interviewt op 14 april gasten over ouderdom in de kunst en literatuur. Deze editie spreekt hij met Niña Weijers, verpleegarts en filosoof Bert Keizer en rabbijn Menno ten Brink. Op 17 april vindt Café Classique plaats. Schrijfster Mirjam van Hengel maakt een rondreis door middel van poëzie uit verschillende landen. Ramsey Nasr draagt de gedichten voor in de verschillende talen.

Op 22 april kun je wat schrijftips op doen van Mano Bouzamour. Tijdens Shut Up & Write wordt er eerst een uur in stilte geschreven, daarna zal de schrijver van De Belofte Van Pisa in gesprek gaan met aanwezigen over zijn werk. Dezelfde dag is De Lange Avond van het Korte Verhaal. Korte verhalen zijn hip en deze avond is een uitstekend moment om die verhalen goed te leren kennen. Schrijvers Thomas Heerma van Voss en Sanneke van Hassel lazen een half jaar alle Nederlandse korte verhalen die tussen 2010 en 2014 zijn verschenen. Zij kozen zeven verhalen, die tijdens deze avond voorgelezen worden worden.

Op 23 april kun je meedoen aan de literaire quiz Qwerty & Azerty, waar de Vlaamse en Nederlandse literatuur onderwerp is. Teams van vier kunnen hun kennis tonen tijdens deze quiz der Lage Landen. Op dezelfde dag kun je in Groningen je kennis bijspijkeren over een literaire klassieker: hoogleraar Henk Harbers vertelt over De Toverberg van Thomas Mann tijdens Spraakmakende Boeken. Op 25 april vindt wijsgerig en filosofisch festival Drift plaats in De Brakke Grond. Het festival bestaat uit filosofische gesprekken, theater, interviews en, ongetwijfeld, vele verrassingen. Op 29 april kijkt uitgeverij Querido terug op zijn honderdjarig bestaan met de presentatie van Verborgen Boeken, over uitgeven tijdens de bezetting.

Kortom: de agenda’s kunnen weer gevuld worden. Alle details vind je in onze volledige agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.