Literaire agenda – uitgelicht

31 maart 2015

Soms is kiezen moeilijk. Daarom selecteert Lood de leukste literaire evenementen die gehouden worden in de komende weken en brengt ze samen in een handig overzicht.

De zomertijd is dan wel afgelopen weekend ingegaan, de echte zomer laat nog even op zich wachten. Gelukkig zijn er genoeg kansen om binnen te schuilen én je favoriete schrijvers in het echt te zien. Op 3 april vindt een nieuwe editie van Literatuur Late Night plaats. Jeroen Vullings interviewt Renate Dorrestein en Rob van Essen over hun schrijverschap. De avond van 6 april staat in het teken van de nieuwste stadsdichter van Amsterdam: Anna Enquist. Zij heeft deze avond in de Kleine Komedie naar hartenlust kunnen samenstellen. Enquist zal spreken over haar werk en passies (waaronder voetbal), samen met gasten zoals Herman Koch en Henk Spaan. Herman Koch kun je ook in levende lijve zien op 8 april in Nijmegen, tijdens de aftelsessies van Boek op de Bank. Literatuur en sport gaan elders ook goed samen: op 7 april geeft Hugo Borst een lezing in Den Haag en diezelfde avond is de maandelijkse Boekie Night met Wim Daniëls. Thema van deze literaire avond in Eindhoven is sport.

De eerste helft van april staat ook in het teken van klassiekers, in allerlei soorten en maten. Zo zijn op 9 april Daan Heerma van Voss en Yannick Dangre te gast tijdens de Klassiekersavond in Boekhandel Savannah Bay. Zij vertellen over de inleiding die ze hebben geschreven voor Mrs. Dalloway en De Geverfde Vogel, twee romans uit de nieuwe reeks klassiekers van De Bezige Bij. Op 11 april wordt Tom Lanoye geïnterviewd in De Balie. Het zal gaan over zijn recente toneelbewerkingen van Shakespeare, misschien al moderne klassiekers, en over de staat van de politiek. Hoe koppelt Lanoye zijn werk aan de actualiteit? Op 12 april staat de Poëzie van Zondagmiddag in het teken van Martinus Nijhoff. Henny Vrienten presenteert het werk van de dichter, Jeroen van Vliet maakt muziek en er is een column van Ellen Deckwitz. Op 14 april vindt de volgende editie plaats van lezingenreeks Wat, oud? over ouderdom in de kunst en literatuur. Deze keer interviewt Wim Brands Niña Weijers, filosoof en verpleegarts Bert Keizer en rabbijn Menno ten Brink. Kortom: het is weer tijd om de agenda’s te vullen.

Je vindt alle details in onze volledige agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.