Literaire agenda januari

24 december 2014

Een overzicht van de leukste literaire evenementen in januari.

7/1 From Documentary Poetry to Social Poetics: Reading by Poet Mark Nowak 

Amerikaanse dichter Mark Nowak geeft een lezing en voordracht van zijn bundels Shut Up Shut Down en Coal Mountain Elementary. Nowak geeft poëzieworkshops voor vakbonden en arbeiders’ centra in de V.S., Europa en Zuid-Afrika. Hij is in Europa om workshops te geven met migrantenorganisaties in Amsterdam, Den Haag en Brussel.

Meer informatie

Universiteitsbibliotheek, Amsterdam – Aanvang 17:30 – Gratis, reserveren via perdu@perdu.nl

9/1 Lost & Found

Een avond gewijd aan performance, taal, interpretatie en vertaling. Schrijvers dragen hun werk voor in hun eigen taal, kunstenaars verzorgen het beeld en naderhand worden er vertalingen uitgedeeld.

Meer informatie

Lloyd Hotel, Amsterdam – Aanvang 21:00 – €10,- of €12,-

11/1 De poëzie van zondagmiddag

Zangeres en actrice Jenny Arean leest de poëzie van Willem Wilmink voor, bekend van zijn liedjes uit J.J. De Bom en Sesamstraat.

Meer informatie

De Nieuwe Liefde, Amsterdam – Aanvang 16:00 – Kaartjes €12,50

11/1 Columnistenmarathon

Verschillende columnisten van de Volkskrant geven hun visie op 2015. Met onder andere Aaf Brandt Corstius, René Cuperus en Nico Dijkshoorn.

Meer informatie

De Rode Hoed, Amsterdam – Aanvang 15:00 – Kaartjes €7,50

11/1 Duizendenéén poëzie & film

Beginnende en gevorderde dichters lezen voor uit hun werk. Deze editie staan jonge dichters (tussen 12 en 18 jaar) in de schijnwerpers.

Meer informatie

Buurtboederij Ons Genoegen – Aanvang 14:30 – Kaartjes €10,-

11/1 De Blauwe Muze: Literatuur en Dramaseries

Meerdere minicolleges over de literaire kracht van moderne dramaseries zoals The Soprano’s en Game of Thrones. Sprekers zijn onder andere Manon Uphoff, Thomas Heerma van Voss, Ellen Deckwitz en Nina Polak.

Meer informatie

Het Literatuurhuis, Utrecht – Aanvang 14:00

Vanaf 11/1 VSB Poëzieprijs op tournee

De genomineerde dichters van de VSB Poëzieprijs presenteren hun bundels op verschillende podia in Nederland en Vlaanderen. Genomineerd zijn Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst.

http://www.vsbpoezieprijs.nl/

Maastricht, Groningen – €5,-

12/1 Spraakwater is jarig!

De poëzieavond Spraakwater is jarig. Eén jaar avonden waar ongepubliceerde dichters hun werk voordroegen. De precieze invulling van de avond is geheim, maar zal in ieder geval bestaan uit onbekende dichters, muziek en een afterparty.

Meer informatie

Studio /K, Amsterdam – Aanvang 20:00

13/1 STRAK en Bar Bukowski presenteren Peel Slowly and Poëzie

Avond van literair tijdschrift STRAK met onder meer sprekers Erik Jan Harmens, Alma Mathijsen, Daan Doesborgh, Daniël Vis en plaatjes van Jerry Hormone.

Meer informatie

Bar Bukowski, Amsterdam – Aanvang 20.00 – Kaartjes €5,-

14/1 Het Literair Café 

Vijf schrijvers lezen uitlopende stukken voor, waarna deze uitgebreid besproken en bediscussieerd worden. Het motto is van Camus: ‘Literatuur biedt ons de mogelijkheid de wereld af te wijzen zonder haar te verlaten.’

Meer informatie

Skek, Amsterdam – Aanvang 21:00

15/1 – 18/1 Winternachten

Twintigste editie van het internationale literatuurfestival georganiseerd door Writers Unlimited. Thema is: ‘At Home’ met optredens van onder meer Niña Weijers, Adriaan van Dis, Ian Buruma, Karen Armstrong en Karl Ove Knausgård.

Meer informatie

Theater aan het Spui en Filmhuis, Den Haag – Per avond €28,50, studenten €14,25

16/1 Vorlesebühne – Vlaamse editie

Een speciale editie van de Vorlesebühne, die normaal maandelijks optreedt in Utrecht. Een combinatie van muziek en ‘origineel kort vreemd proza’ wordt ten uitvoering gebracht door onder meer Maud Vanhauwaert, Jeroen Boone en David Troch.

Meer informatie

De Brakke Grond, Amsterdam – Aanvang 20:30 – Kaartjes €10,-

17/1 Een avond met David Mitchell

Nieuw Amsterdam organiseert een avond met Britse auteur David Mitchell, schrijver van onder meer Cloud Atlas en het onlangs verschenen Tijdmeters. Mitchell wordt geïnterviewd, signeert boeken en er is een masterclass door Lidewijde Paris.

Meer informatie

De Nieuwe Liefde, Amsterdam – Aanvang 19:00 – Kaartjes €25,-

20/1 Wàt, oud?

Eerste in een reeks debatten over ouderdom in de kunst en literatuur. Onder leiding van Wim Brands bespreken Willem Jan Otten, Micha Wertheim en Iki Freud fragmenten uit een boek, film of lied om te ontdekken hoe ouderdom verbeeld wordt.

Meer informatie

De Rode Hoed, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Kaartjes €11,-

21/1 Gesproken Woord bij BROEI

Maandelijkse literaire avond met jonge dichters en bekende schrijvers. Deze editie met Jannah Loontjens, Maarten Scager, Dennis Gaens en Justin Samgar. Lees hier ons reportage over de vorige editie.

Meer informatie

BROEI, Utrecht – Aanvang 18.30 – Kaartjes €15,95 inclusief avondeten

21/1 Patrick Modiano – de Nobelprijs voor de literatuur 2014

Het werk van de kersverse Franse Nobelprijswinnaar wordt belicht door zijn vertaler Maarten Elzinga en Franse literatuurkenner Manet van Montfrans.

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 20:00 – Gratis, aanmelden verplicht

22/1 Letteren &cetera

Opname van maandelijkse literaire talkshow van NPO Cultura. Tijdens de eerste opname zijn Asis Aynan, initiatiefnemer van de Berberbibliotheek, schrijver Yves Petry en dichter Alfred Schaffer te gast. Daarna volgt een opname met schrijver Auke Hulst, vertaler Martin de Haan en filosoof Coen Simon.

Meer informatie

Bibliotheek Nederlandse Letterenfonds, Amsterdam – Aanvang 16:30 en 19:00 – Reserveren verplicht via RSVP

22/1 Bijzondere lezing door professor dr. Saskia de Bodt

Professor Saskia de Bodt gaat in op de vraag waarom er in de Nederlandse literatuur zo weinig illustraties zijn. Zijn Nederlandse schrijvers bang voor beeld?

Meer informatie

Spui 25, Amsterdam – Aanvang 17:15 – Gratis, aanmelden verplicht

25/1 Mooie Woorden in Hofman

Literaire middag in Hofman café, met proza, poëzie, muziek en spoken word. Deze editie onder andere Jasmijn Kam & Daniël Yves Dudok, Roos van Rijswijk, Arts & Lentes en A.dam.

Meer informatie

Café Hofman, Utrecht – Aanvang 15:00 – Gratis

25/1 Deventer Literair: K. Schippers

Maandelijks programma met aandacht voor literatuur. Deze editie dichter K. Schippers en pianist Marcel Worms.

http://deventerliterair.nl/

Sociëteit De Hereeniging, Deventer – Aanvang 14:00

26/1 Première Dansen Op Een Glazen Plafond

Avondvullende voorstelling met een ‘unieke bundeling’ van sterke vrouwen die schrijven, dichten, muziek of cabaret maken. Een initiatief van Corrie van Binsbergen met onder meer Sanne Wallis de Vries, Anne Vegter, Ellen Deckwitz, Esther Gerritsen en Manon Uphoff.

http://www.dansenopeenglazenplafond.nl 

Première in De Kleine Komedie, Amsterdam, daarna te zien in theaterzalen door het land

28/1 BorderKitchen: Michel Faber

Schrijver Michel Faber is te gast naar aanleiding van zijn onlangs vertaalde roman Het Boek Van Wonderlijke Nieuwe Dingen, een verhaal over een grensverleggende zoektocht.

Meer informatie

De Nieuwe Regentes, Den Haag – Aanvang 20.00 – Kaartjes €5,-

29/1 Leesclub Michel Faber – Das Magazin

Let op: deze leesclub is uitverkocht! Op Lood binnenkort een reportage.

Vijfentwintig lezers krijgen een sneakpreview van Fabers nieuwe roman Het Boek Van Wonderlijke Nieuwe Dingen voor publicatie en krijgen de kans om met hem hierover in gesprek te gaan. Gesprekleider is boekrecensent en redacteur Thomas van Veen.

Meer informatie

29/1 – 1/2 Boekenfestijn

Een weekend lang een voetbalveld aan boeken en andere hebbedingen. Wat wil je nog meer?

Meer informatie

Ahoy, Rotterdam – Toegang gratis

29/1 – 4/2 Poëzieweek 2015

Verscheidende evenementen komen samen in de Poëzieweek 2015 met als thema ‘Met zingen is de liefde begonnen’. Alle evenementen staan op www.poezieweek.com

29/1 30+30 Dichtersmarathon

Een nieuwe editie van de dichtersmarathon, waar zestig dichters twee gedichten van zichzelf voorlezen en een van een buitenlandse collega zonder aan- of afkondigingen. De beste manier om je onder te dompelen in poëzie.

Meer informatie

Perdu, Amsterdam – Aanvang 19:45 – Kaartjes €10,-

29/1 Schrijvers uit Oost 

Schrijver Thomas Verbogt interviewt verschillende schrijvers uit verschillende disciplines over hun werk en favorieten. Dit keer zijn Magne van den Berg, Frans Strijards, Nathan Vecht en Hannah van Wieringen te gast.

30/1 Finale NK Poetry Slam 2015

Acht woordkunstenaars strijden om de begeerde titel ‘Slampion 2015’. Juryleden zijn Joke van Leeuwen en Ilja Leonard Pfeiffer.

http://www.poetryslam.nl/nk

Tivoli Vredenburg, Utrecht – Aanvang 20:00 – Kaartjes €12,50

31/1 SchrijversBlok

Georganiseerd door Ostade A’dam en Poldertheater is de eerste editie van SchrijversBlok, een ontmoetingplaats  voor schrijvers, theatergroepen en programmeurs. Niet alleen kunnen schrijvers hun ideeën pitchen, maar er is ook een gesprek met dramaturg Tjeerd Posthuma en de kans om voorstelling De Tien Geboden te zien.

Meer informatie

Ostade, Amsterdam – Aanvang 17:00 – Aanmelden via info@poldertheater.nl

One Response to Literaire agenda januari

  1. […] Meer informatie vind je onze volledige agenda. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Michelle Playford

Michelle Playford (1992) heeft Literatuurwetenschap en Cultural Analysis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Lood wil ze literatuur, in de breedste zin van het woord, onder de aandacht brengen. Daarnaast vult ze dagelijks de Twitter en Facebook van Lood met de leukste links.

E-mail Michelle

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.