< Terug

40 jonge literaire beloftes van Nederland en Vlaanderen

18 augustus 2016

Na jarenlang de nieuwe schrijftalenten aan ons voor te stellen, stopt de literaire talkshow de Jonge Schrijversavond, georganiseerd door stichting Nieuwe Letteren, na de zevende editie op 30 september 2016. Wie waren de voorgaande jaren te gast en zijn die schrijvers echt literaire talenten gebleken? Lood zocht het uit en publiceert deze lijst met 40 jonge literaire beloftes, in willekeurige volgorde.

1. Maartje Wortel

Maartje Wortel

Maartje Wortel (1982) publiceerde diverse verhalenbundels en romans en schreef columns voor verschillende kranten en tijdschriften.

Maartje WortelNa haar optreden bij de Jonge Schrijversavond bleef ze literair zeer actief en haar meest recente roman IJstijd werd bekroond met belangrijke literaire prijzen. Onlangs publiceerde ze de verhalenbundel Er moet iets gebeuren bij uitgeverij Das Mag.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Maarten Kools

2. Philip Huff

Philip HuffPhilip Huff (1984) studeerde filosofie en geschiedenis. Hij publiceerde verhalen en essays in diverse kranten en literaire tijdschriften. Huff schreef drie romans en één verhalenbundel en maar liefst drie van zijn boeken zijn verfilmd.

Philip HuffZijn meest recente roman is Boek van de doden.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Claire Witteveen

 

3. Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan PfauthErnst-Jan Pfauth (1986) studeerde communicatiewetenschappen, maar stopte daarmee om zich op bloggen te richten. Hij raakte eraan verslaafd, digitaliseerde NRC Handelsblad en werd hoofdredacteur van het populaire techblog The Next Web. Hij publiceerde Seks, blogs & rock ‘n’ roll, een boek over zijn blogavontuur en een startgids voor beginnende bloggers.

Ernst-Jan PfauthDaarnaast presenteerde hij de literaire avond Literaturfest. Inmiddels is hij cofounder en uitgever van De Correspondent.

Literair talent? Misschien. Hij heeft nog geen roman of verhalenbundel gepubliceerd, maar wel beloofd zich ooit aan fictie te wagen.

Foto credit: Roger Cremers

4. Sterre van Rossem

Sterre van RossemSterre van Rossem (1984) debuteerde met de verhalenbundel Een smaak van de liefde. Ze is vaker in New York dan in Nederland, schrijft korte verhalen en treedt op als verhalenvertelster en performer. De laatste tijd vernemen we helaas weinig van haar en er zijn geen literaire plannen bekend.

Sterre van RossemLiterair talent? Ja, al is het de laatste tijd wat stil rond Sterre van Rossem.

 

 

5. Thijs de Boer

Thijs de BoerThijs de Boer (1981) won diverse schrijfwedstrijden en publiceerde verhalen in De Tweede Ronde, Hollands Maandblad, Tirade en Passionate. Hij debuteerde met de verhalenbundel Vogels die vlees eten. In 2010 noemde Vrij Nederland hem een ‘grote literaire verrassing’. Momenteel werkt hij als copywriter en webredacteur.

Thijs de BoerLiterair talent? Absoluut, al is het op literair vlak wat stil rond Thijs de Boer.

Foto credit: Jelmer de Haas

6. Janneke van der Horst

Janneke van der HorstJanneke van der Horst was redacteur van Propria Cures en debuteerde in 2008 met de verhalenbundel Ik weet hoe jongens huilen. Deze bundel werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs 2008.

Janneke van der HorstMomenteel schrijft ze voor NRC Handelsblad en als columnist voor Het Parool. Ook geeft ze lessen sportschrijven aan de Fontys Hogeschool en doceert ze fictie.

Literair talent? Absoluut, al hopen we dat ze het niet alleen bij columns schrijven houdt.

 

7. Daan Heerma van Voss

Heerma-van-Voss-Daan-©-Laila-Cohen1Daan Heerma van Voss (1986) publiceerde diverse romans, essays en zelfs een thriller samen met zijn broer Thomas. Daarnaast is hij interviewer en won hij met zijn werk diverse literaire en journalistieke prijzen.

 

Daan Heerma van VossZijn meest recente roman is De laatste oorlog. In 2017 verschijnt de Duitse vertaling.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Laila Cohen

8. Joost de Vries

JoostdeVriescreditsNienkeLaanJoost de Vries (1983) studeerde journalistiek en geschiedenis. Sinds 2007 is hij redacteur en literair criticus van De Groene Amsterdammer. Hij debuteerde in 2010 met de roman Clausewitz en publiceerde in 2013 De republiek bij Prometheus.

 

Joost de VriesIn 2013 kreeg hij het Charlotte Kohler Stipendium, ter bekroning van beginnend literair talent, toegekend.

Literair talent? Absoluut. Foto credit: Nienke Laan

 

9. Rachel Visscher

Rachel VisscherRachel Visscher (1982) studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Ze is werkzaam in de media en in de kunstsector en communicatiedeskundige bij het Nederlands Helsinki Comité. Daarnaast werkt ze als schrijver en journalist en als regisseur en producent van documentairefilms.

Rachel VisscherZe publiceerde Zwarte dauw (verzameling journalistieke reportages), de roman Hemels land en Verstilde wereld (boek over de fasen van dementie).

Literair talent? Ja, en daarnaast ook op journalistiek vlak iemand om in de gaten te houden.

10. Anna Drijver

Anna DrijverAnna Drijver (1983) is actrice, model, schrijfster en zangeres. Ze studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie, speelde in diverse films en series. In 2010 debuteerde ze met de roman

Anna DrijverJe blijft en in 2014 verscheen de roman Ei. Ook schrijft ze samen met Carice van Houten columns voor de Viva.

Literair talent? Misschien, maar heeft vooral naam gemaakt als model en actrice.

Foto credit: Fem fotografie

11. Hanna Bervoets

Hanna BervoetsHanna Bervoets (1984) is schrijfster, journaliste en columniste. Bervoets schreef diverse romans en verhalenbundels, waarvan de roman Ivanov de meest recente is.

 

Hanna BervoetsEerder verschenen bijvoorbeeld Efter, Lieve Céline en Alles wat er was.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Robin de Puy

 

12. Renske de Greef

Renske de GreefRenske de Greef (1984) is schrijfster en columniste. Ze werd bekend door haar columns voor nrc.next en jongerenmagazine Spunk.

 

Renske de GreefIn 2007 debuteerde ze met de roman Was alles maar konijnen. Sindsdien publiceerde ze enkel columnbundels.

Literair talent? Misschien, al is het op literair vlak wat stil rond Renske de Greef.

 

13. James Worthy

James WorthyJames Worthy (1980) is schrijver, columnist en freelance journalist. Zijn columns verschijnen in gratis dagblad Metro en Het Parool. Hij verwierf online bekendheid met bloggen en twitteren en debuteerde in 2011 met de autobiografische roman James Worthy.

jamesworthy2In 2012 publieerde hij de roman Zwarte Sylvester.

Literair talent? Misschien, al is James Worthy als columnist actiever dan als schrijver.

 

14. Nine Ludwig

NineLudwigNine Ludwig studeerde journalistiek en was betrokken bij de start van Hyves. Inmiddels is ze editor in chief van Upcoming.nl. Ze schreef de roman Mijn moeder kan niet zwemmen die verscheen bij Lebowski Publishers.

Mijnmoederkannietzwemmen_NineLudwigLiterair talent? Misschien, al is het op literair vlak wat stil rond Nine Ludwig.

 

15. Martijn Simons

MartijnSimons

Martijn Simons (1985) is schrijver, columnist voor volkskrant.nl  en docent Nederlands op Gymnasium Felisenum. Lees ook ons interview met hem voor onze rubriek Het Boekje Open.

 

IIkheetjulius_martijnsimonsn 2010 debuteerde hij met Zomerslaap en in 2015 verscheen Ik heet Julius bij De Bezige Bij.

Literair talent? Absoluut.

 

16. Iris Koppe

IrisKoppeIris Koppe (1985) is columniste, schrijver en correspondent. Ze publiceerde columns in NRC Handelsblad over het fictieve meisje Rosiri, waarna De Bezige Bij het verhaal in boekvorm uitgaf.

 

Demanmetdeschaar_iriskoppeZe studeerde politicologie en Russisch en publiceerde in 2011 de roman De man met de schaar. In 2105 publiceerde ze de biografie Lev.

Literair talent? Absoluut.

 

17. Olga Kortz

OlgakortzOlga Kortz is schrijver, columnist, freelancer en Editor i-D Benelux bij VICE. Daarvoor was ze editor in chief bij hard//hoofd en redacteur bij Propria Cures. In 2014 won Olga Kortz de Hollands Maandblad Debutantenbeurs voor proza en poëzie.

Literair talent? Misschien, al is het op literair vlak wat stil rond Olga Kortz.

18. Peter Zantingh

Peter ZantinghPeter Zantingh (1983) studeerde Small Business & Retail Management en Digitale Communicatie. Na zijn studie begon hij bij nrc.nl als webredacteur en in 2014 stapte hij over naar de mediaredactie. In 2011 debuteerde hij met Een uur en achttien minuten.

EerstemaandagvandemaandIn 2014 verscheen zijn tweede roman De eerste maandag van de maand. Momenteel werkt hij aan zijn derde roman.

Literair talent? Absoluut.

 

19. Renske Jonkman

RenskeJonkmanRenske Jonkman (1982) studeerde Nederlandse Taal & Cultuur en voltooide de master Discourse and Argumentation Studies. Als schrijver en freelance journalist maakt ze interviews, columns, korte verhalen en reportages.

 

Gibraltar-renskejonkmanIn 2011 debuteerde ze met Zo gaan we niet met elkaar om en in 2015 verscheen haar tweede roman Gibraltar.

Literair talent? Absoluut.

 

20. Ebele Wybenga

EbelewybengaEbele Wybenga is schrijver, columnist voor o.a. Adformatie, spreker en journalist. Ook is hij cofounder van het bedrijf Hearhear.

 

9200000014383654Hij schreef het non-fictieboek The Editorial Age een debuteerde in 2007 met de roman Galerie onvolmaakt bij De Bezige Bij.

Literair talent? Misschien, maar mogelijk meer een journalistiek talent.

21. Matthijs Kleyn

matthijs-kleynMatthijs Kleyn (1979) is schrijver en televisiemaker. Zijn debuutroman Vita verscheen in 2011 en vijf jaar later verscheen zijn tweede roman Ik zie je.

 

 

IkziejematthijskleynDit najaar komt Matthijs Kleyn met zijn non-fictieboek Cesar, waarin hij het eerste levensjaar van zijn zoontje beschrijft.

Literair talent? Absoluut.

 

22. Alma Mathijsen

Alma-Mathijsen-Stephan-Vanfleteren1Alma Mathijsen (1984) is schrijver. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde een course Creative Writing in New York. Ze begon met schrijven voor de jongerenwebsite spunk.nl. Later schreef ze toneelstukken en een verhalenbundel.

boek4In 2011 debuteerde ze met Alles is Carmen en in 2014 verscheen haar tweede roman, De grote goede dingen.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Stephan Vanfleteren

23. Carlijn Vis

CarlijnVisCarlijn Vis (1983) studeerde bedrijfskunde en journalistiek. Ze is schrijver en freelance journalist. Ze schreef voor diverse kranten en tijdschriften.

 

 

Vrijspel_carlijnvisIn 2012 verscheen haar debuutroman Vrij spel en in 2014 verscheen haar tweede roman Het Marktplaatsmeisje.

Literair talent? Absoluut.

 

24. Marjolijn van Heemstra

marjolijnvanheemstraMarjolijn van Heemstra (1981) is schrijfster, dichter, columnist en theatermaker. Ze studeerde godsdienstwetenschappen en publiceert nu columns in De Standaard. In 2010 publiceerde ze de gedichtenbundel Als Mozes had doorgevraagd.

marjolijnvanheemstra2In 2012 debuteerde ze met De laatste Aedema en in 2014 verscheen de dichtbundel Meer hoef dan voet.

Literair talent? Absoluut.

 

25. Yannick Dangre

YannickDangreYannick Dangre (1988) is een Belgische schrijver en dichter. Hij woont in Amsterdam en studeerde Nederlandse en Franse literatuur. Hij debuteerde met de roman Vulkaanvrucht waarvoor hij de Debuutprijs ontving. Later publiceerde hij de dichtbundel Meisje dat ik nog moet waar hij ook prijzen mee won.

ddi9789023496441In 2012 verscheen zijn tweede roman Maartse kamers en in 2014 verscheen de tweede dichtbundel, Met terugwerkende kracht. In februari 2016 verscheen de roman, De idioot en de tederheid.

Literair talent? Zeker, en laten we zijn dichttalent niet vergeten.

 

26. Ellen Deckwitz

ellendeckwitz_pieterjanluytenEllen Deckwitz (1982) is dichter, schrijver en columnist. Ze schrijft onder meer voor nrc.next en NRC Handelsblad. Ze was Nederlands Kampioen Poetry Slam en won met De steen vreest mij de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

9789045031347-olijven-moet-je-leren-lezen-l-LQ-fOok had ze een column over de dichtkunst in nrc.next. Onlangs publiceerde ze Olijven moet je leren lezen, een verzameling van haar columns over dichten.

Literair talent? In de eerste plaats is Ellen Deckwitz een dichttalent. Niet voor niets wordt ze één van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters genoemd.

 

27. Thomas Heerma van Voss

ThomasheermavanvosslennyoosterwijkThomas Heerma van Voss (1990) stueerde Engels in Londen en Nederlands in Amsterdam. Hij debuteerde in 2009 met De allestafel. Vier jaar later verscheen zijn tweede roman, Stern. In 2014 publiceerde Heerma van Voss de verhalenbundel De derde persoon. Samen met zijn broer Daan Heerma van Voss schreef hij de thriller Ultimatum.

sternDaarnaast publiceerde hij interviews en verhalen in diverse kranten en tijdschriften.

Literair talent? Absoluut.

Foto credit: Lenny Oosterwijk

28. Franca Treur

FrancaTreurFranca Treur (1979) is een Nederlandse schrijfster en freelance journaliste voor NRC Handelsblad en nrc.next. Ze studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap. Later debuteerde met Dorsvloer vol confetti, gebaseerd op haar jeugd in het strenggelovige Zeeland. Het werd een bestseller.

Franca-Treur-De-woongroepHaar tweede roman, De woongroep, verscheen in 2014. In februari 2016 publiceerde ze de psychologische verhalenbundel X&Y.

Literair talent? Absoluut.

 

29. Charlotte van Zanten

Charlottevanzanten_rosannevanzantenCharlotte van Zanten (1985) studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze haalde haar bachelor in Tokio. Daar verdiende ze haar geld als model en dj. Inmiddels woont ze weer in Nederland.

 

9200000002271556Geïnspireerd op haar belevenissen in Tokio, schreef ze de roman Tokyo, ohayo!

Literair talent? Misschien, al is het op literair vlak wat stil rond Charlotte van Zanten.

Foto credit: Rosanne van Zanten

30. Pepijn Lanen

PepijnLanenPepijn Lanen (1982) – artiestennaam Faberyayo – is een Nederlandse rapper die deel uitmaakt van raptrio De Jeugd van Tegenwoordig en popgroep Le Le. In 2013 publiceerde hij de verhalenbundel Sjeumig.

naamloosIn 2016 verscheen zijn eerste roman, Naamloos.

Literair talent? Misschien, het is afwachten wat de toekomst breng – maar Lanen is zeker op de goede weg.

31. Arie Boomsma

arie+boomsma+liggendArie Boomsma (1974) is televisiepresentator, model en sportschooleigenaar. Hij publiceerde diverse bloemlezingen en is fervent gedichtenliefhebber.

9200000053100041Daarnaast is hij sportief en om anderen te motiveren schreef hij het boek Beweeg! samen met zijn broer.

Literair talent? Wij zouden Boomsma eerder een sporttalent noemen.

 

32. Renee Kelder

ReneeKelderRenee Kelder (1985) is spreker, schrijver en verslavingskundige. Ze was jarenlang verslaafd aan de drug GHB en schreef daar de openhartige en autobiografische roman De parttime-junkie over.

 

9200000022070862Samen met haar zus Eva Kelder geeft ze schrijfcursussen. In 2016 verschijnt haar tweede boek.

Literair talent? Absoluut.

 

33. Jamal Ouariachi

JamalOuariachiJamal Ouariachi (1978) is schrijver. Ouariachi studeerde psychologie en was werkzaam als online therapeut. Inmiddels is hij fulltime schrijver. Hij debuteerde in 2010 bij uitgeverij Querido met de roman De vernietiging van Prosper Morèl.

eenhongerLater verschenen Vertedering, 25 en in 2015 zijn meest recente roman Een honger.

Literair talent? Absoluut.

 

34. Johan Fretz

johanfretzJohan Fretz (1985) is schrijver, verteller van o.a. humoristische verhalen en onderdeel van het duo Gebroeders Harteveld & Fretz. Fretz studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Met zijn debuut 2025 stelde hij zichzelf fictief kandidaat als minister-president van Nederland.

HoteltoraricaInmiddels is hij columnist in de Volkskrant en publiceerde hij onlangs zijn tweede roman, Hotel Torarica

Literair talent? Absoluut.

 

35. Shira Keller

DeJongeSchrijversAvond2014ShiraKellerShira Keller (1985) is toneelschrijver, theatermaker en schrijver. Voor haar debuut M. dat ze in 2012 publiceerde, won ze de Academica Literatuurprijs.

shirakellermMomenteel werkt ze aan haar tweede roman.

Literair talent? Absoluut.

 

36. Anne-Marieke Samson

AnneMariekeSamsonAnne-Marieke Samson werd ontdekt tijdens de schrijfwedstrijd Manuscripting. Ze volgde cursussen aan de Schrijversvakschool Amsterdam. In 2014 debuteerde ze met de roman De val van Jakob Duikelman.

duikelman-totaalOok schreef ze voor literair tijdschrift Tirade.

Literair talent? Absoluut.

37. Yuki Kempees

YukiKempeesYuki Kempees is schrijver, model en onderdeel van Kris Kross Amsterdam. Ook schrijft hij artikelen en columns voor tijdschriften als Glamour Magazine en ELLE.

 

9200000022070881Hij debuteerde met de roman Cirkels zijn alleen mooi als ze rond zijn.

Literair talent? Misschien, al is het op literair vlak de laatste tijd wat stil rond Yuki Kempees.

38. Mano Bouzamour

ManoBouzamourMano Bouzamour (1991) is schrijver en columnist voor Het Parool. Daarnaast schrijft hij voor tijdschriften als ELLE en Cosmopolitan. Hij debuteerde in 2014 met de roman De belofte van Pisa. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek zijn verkocht en het verschijnt in verschillende talen.

9200000016778693In 2016 verschijnt zijn tweede roman, Witte Donderdag.

Literair talent? Absoluut.

39. Remco Campert

ANP-30091436-568x377Remco Campert (1929) is schrijver, dichter en columnist. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen. In 2014 was hij eregast bij de Jonge Schrijversavond, waar hij de Gouden Schrijfmachine uitgereikt kreeg.

1001004006541077

Hij ontving de prijs  voor zijn gehele oeuvre en voorbeeldrol in de  literatuur. Geen jong literair talent dus, maar absoluut een literair talent én jong van geest.

 

40. Maurice Seleky

IMG_1808Maurice Seleky (1982) is PR & communicatiestrateeg, presentator en auteur. Hij studeerde Nederlands Recht behaalde een propedeusediploma aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Tijdens zijn studie schreef hij voor universiteitsblad Folia en nam hij als organisator en presentator het initiatief voor de Jonge Schrijversavond en presenteerde die. Hij debuteerde in 2010 met de roman Ego Faber. Inmiddels is hij partner bij Novel Creative Consultancy.

home_cover_kleinNa zijn jarenlange inzet voor een nieuwe generatie schrijvers, heeft hij nu eindelijk tijd om zijn langverwachte tweede roman af te maken.

Wie zijn volgens jou de echte literaire talenten van deze lijst?

De laatste Jonge Schrijversavond vindt plaats op 30 september 2016 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Kaarten koop je hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) studeert Communicatie in Den Haag. Ook is ze freelance copywriter en blogger. Als hoofdredacteur ziet ze in Lood een ambitieus platform om nieuwe literatuur onder de aandacht te brengen van een jong publiek. Ze schrijft voornamelijk reportages, recensies, nieuwsoverzichten en opiniestukken over literaire ontwikkelingen.

E-mail Rosalinde

Lees meer:

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara bij BorderKitchen: ‘Ik wist dat mijn boek niet saai zou zijn’

Rosalinde Markus

‘Dit is je eerste bezoek aan Nederland, toch?’ vraagt interviewer Arjan Peters aan auteur Hanya Yanagihara. ‘Yes,’ antwoordt ze, ‘so don’t disappoint me.’ Het is druk in Theater aan het Spui bij het literaire programma van BorderKitchen. Iedereen is benieuwd naar de auteur achter de succesvolle roman A little life, in het Nederlands vertaald als Een klein leven.

De Jonge Schrijversavond

De Jonge Schrijversavond: een waardig afscheid

Margot de Sera

De Jonge Schrijversavond, de zevende en laatste editie van een serie energieke literaire avonden over jonge schrijvers. Het gemist, of gewoon even je geheugen opfrissen en nagenieten? Lees vooral met Lood mee.